Hardlopen in de tijd van COVID-19

Hardlopen tijdens COVID-19

In een moeilijke periode als deze is hardlopen de ideale sport om op te pakken in je eentje. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet in dit blog.

Het zal je niet ontgaan zijn. We leven momenteel in een periode van social distancing door het covid-19 virus (ook wel corona virus). In een moeilijke periode als deze is hardlopen de ideale sport om op te pakken in je eentje, zonder teamgenoten, zonder materiaal en benodigdheden die eerst gedesinfecteerd moeten worden.

 

Hardloopwereld

Toch is het virus niet aan de hardloopwereld voorbij gegaan. Door aangescherpte regels van de overheid en het RIVM moesten sportclubs hun deuren sluiten en werden grote evenementen 1 voor 1 afgelast.
 

Trainingen

In een zware periode als deze is het verstandig, op een juiste manier om te gaan met je trainingen. Zo kun je het beste lange duurlopen inkorten en zware interval trainingen vermijden. Je moet vaak diep gaan bij deze trainingsactiviteiten en dat is een aanslag op je immuunsysteem. Het kost daarna uren om hiervan te herstellen, waardoor er een lagere weerstand is op dat moment. Tijdens deze herstellende periode ben je vatbaarder voor ziektes en virussen: dus ook voor het COVID-19 virus.

 

Versterk je immuunsysteem

Nachtrust

Om je immuunsysteem te versterken zijn verschillende middelen belangrijk. Een goede (nacht)rust is een goede basis voor je immuunsysteem. Wanneer je normaal weinig rust hebt, kan het verstandig zijn om in een periode als deze meer rust te pakken dan normaal. Het kan ook zijn dat je noodgedwongen thuis moet werken, dan kun je de werktijd spreiden en tussendoor een powernap nemen.
 

Voeding

Een andere belangrijke factor in de opbouw van een goed immuunsysteem is natuurlijk voeding. Goede voeding is een heel uitgebreid begrip. Goede voeding is niet alleen gezond, maar moet ook bij je passen. Hieronder geven we enkele voedingstips die goed zijn voor je immuunsysteem:

  • Probiotische voeding (yoghurt, zuurkool, karnemelk, kefir)

Probiotische voeding bevat levende bacteriën die we nodig hebben in ons lichaam. Deze bacteriën zijn goed voor ons lichaam, omdat ze de groei van ziekteverwekkers en verkeerde stoffen tegen gaan. Je kunt deze bacteriën binnenkrijgen door zowel voedingsmogelijkheden die hierboven zijn genoemd of door supplementen.

  • IJzerrijke voeding  (vlees, vis, gevogelte, noten, zaden, gedroogd fruit)
  • Knoflook
  • Bessen (bosbessen, blauwe bessen, bramen, frambozen)
  • Noten en zaden (bevatten onder meer calcium, selenium, koper, zink, ijzer, vitamine E en vitamine B1.
 

 

Vochtinname

Sporten
Sporten is heel gezond, mits je dit met mate doet. Zware lichamelijke inspanning vraagt veel van je lichaam waarna het weer moet herstellen. Je breekt je bouwstenen af om ze vervolgens weer op te moeten bouwen. Sporten is gezond maar sla de woorden ”diep gaan” in deze periode even over.

Neem tijdens je trainingsronde een flesje water mee in de hand of om je middel. Zorg dat je tijdens deze ronde genoeg vocht tot je kan nemen zodat je weinig vocht verloren bent als je terug komt. Zo houd je je vochtbalans op peil. Je kunt ook kleinere, maar dezelfde rondjes lopen waar je naast het parcours een bidon kan neerzetten. Deel je bidon niet met anderen!

 

Naar buiten

Kievit Sport wil graag uitdragen dat het juist nu erg belangrijk is om nu naar buiten te gaan. Een rondje hardlopen, fietsen of lekker wandelen. De zon zorgt namelijk voor de aanmaak van extra vitamine D. Vitamine D is erg belangrijk voor je weerstand en zorgt voor sterke botten en tanden. Met name voor ouderen die hun weerstand op pijl moeten houden is dit van groot belang.

 

Regels RIVM

 

Houd hierbij wel de regels van het RIVM in de gaten:

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en/of koorts.
  • Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer.
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om, waar mogelijk, 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
  • Iedereen in heel Nederland: probeer zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
    05-03-2020 12:08

Anderen bekeken ook

Hardlopen op vakantie

Hardlopen op vakantie

Tips om veilig en fijn te lopen op vakantie

Niets mooier dan op je zomeradres, 's morgens vroeg je veters te strikken en onbekende wegen in te slaan. Dat onbekende is mooi, maar misschien vind je het ook wat lastig of spannend!

Tips hardlopen op vakantie

Niets is mooier dan op je zomeradres, 's morgens vroeg je veters te strikken en onbekende wegen in te slaan. Een route langs het strand, een mooi bosweggetje, de bergen in en genieten van een prachtig uitzicht. Dat onbekende is mooi, maar misschien vind je het ook wat lastig of spannend. Hier een aantal tips van liefhebbers van lopen op vakantie om het zo veilig en plezierig mogelijk te maken:

Marijke hardlopen op vakantie
 

Omgeving verkennen

Verken de omgeving. Bekijk op google maps of er mooie plekken zijn waar je kunt lopen en let op of er fiets- of voetpaden zijn. Er zijn ook diverse apps en sites waar je routes kunt downloaden die al door andere mensen gemaakt zijn of waar je routes kunt inladen. Bijvoorbeeld Komoot en Osmand. Ook met bepaalde Garmin horloges kun je diverse routes inladen. Dan geef je een aantal kilometers op en krijg je bijvoorbeeld de keuze uit drie routes. 

Verdwalen

Vind je het leuker om de omgeving te verkennen zonder voorraf geprogrammeerde route, neem dan altijd een mobiele telefoon mee. Mocht je echt verdwalen, kun je de route via google maps weer terugvinden. Zorg wel dat je het adres van je camping of park weet 🙂.

Zorg voor jezelf

Neem voldoende water en eten mee. Mocht je toch verder gaan lopen dan het plan was of een beetje verdwalen dan kun je jezelf in elk geval goed verzorgen. Dit betekent dus dat een hardlooprugzak wel echt een must is om mee te nemen op vakantie.

Hollen in de hitte

Mocht het warm zijn op je vakantiebestemming, zorg dan dat je voorbereid bent op de warmte. Petje, zonnebril op en goed insmeren. Lees voor meer tips over hardlopen in de hitte ons andere blog: Hardlopen in de hitte

Warme kleding

Ga je echt de bergen in, neem dan juist ook extra bescherming mee in de vorm van een jasje, handschoenen en lange tight. Temperaturen kunnen snel dalen als het weer omslaat, zorg dat je hierop voorbereid bent.

Live track

Zet je live track aan op je sporthorloge. Dan kan degene die op het vakantie-adres is gebleven altijd zien waar je bent. Superhandig en een prettig gevoel voor jezelf en de thuisblijver.

Geniet!

Geniet van je nieuwe omgeving, van het uitzicht, van de kilometers die je aan het maken bent. Neem je telefoon mee om mooie foto's te kunnen maken. Let niet op de tijd of afstand, maar ga gewoon heerlijk lopen. Have fun!

 

De juiste schoen!

Zorg dat je de juiste schoenen draagt. Loop je op je vakantie-adres vooral op geasfalteerde wegen? Dan is een schoen met goede demping wel zo prettig. Of zijn het juist veel off-road paadjes met zand, steentjes en oneffenheden. Zorg dan dat je meer grip hebt en kies bijvoorbeeld voor een trailschoen. Ook als je de bergen in gaat, zorgt een trailschoen voor grip op de lastige paadjes. Voor schoenadvies ben je uiteraard welkom bij ons! Maak een afspraak en wij zorgen dat je met de goede schoen op pad kunt!


Afspraak maken
Lees verder
10 Tips voor hardlopen met warm weer!

10 Tips voor hardlopen met warm weer!

10 Tips voor hardlopen met warm weer

Tijdens warm weer moet je je goed voorbereiden voordat je een rondje gaat lopen. Maar doe dit op een verantwoorde manier. Daarom helpen wij je een handje met 10 praktische tips!


 

Verantwoord sporten

De komende dagen zal de temperatuur overdag boven de 30 graden stijgen. Hardlopen met deze temperaturen kan wel, maar wees je bewust van het feit dat het extreem warm wordt en je lichaamstemperatuur snel stijgt. Luister goed naar je lichaam en ga dus goed voorbereid op pad. Hieronder vind je 10 tips van onze specialisten:
 

1. Goed drinken

Het is belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Zorg dat je al ruim voor je training goed hebt gedronken. En dan gaat het niet alleen om de uurtjes voor de training, maar zelfs al de dagen ervoor. Dus eigenlijk vanaf vandaag. 
Neem tijdens de training drinken mee. Een belt met flesjes erin of een rugzak met flesjes of een waterzak. Zorg dat je altijd water bij je hebt als je boven de 5km gaat hardlopen!
 

2. Lekker smeren!

Bescherm je lichaam tegen verbranding door je goed in te smeren met zonnebrand. Met hoge temperaturen trek je natuurlijk een kort broekje en hemdje aan, maar zorg wel dat je je huid goed beschermd. Bij voorkeur SPF 30 of hoger en een creme die waterbestendig is zodat je 'm er niet direct weer afzweet. Kies voor een sport-zonnebrandcreme.
 

3. Bedek hoofd en ogen

Om een zonnesteek te voorkomen is het verstandig om bijvoorbeeld een pet te dragen. Kies voor een licht petje. Zwart absorbeert de warmte van de zon en wit stoot juist af. Ook een zonnebril is verstandig om te dragen. Het beschermt je ogen tegen de schadelijke stralen van de zon. Let op dat je wel een zonnebril draagt met uv-filter (met een UV400-filter ben je goed beschermd).
 

4. Schaduwrijke route!

Kies een schaduwrijke route als het zo warm is. Asfalt houdt warmte vast en zorgt dus eigenlijk voor nog meer warmte tijdens het lopen. Helemaal als je in een binnenstad loopt met veel hoge gebouwen. Kies dus een route door het bos met veel bomen. De bomen beschermen je tegen het zonlicht en het is er minder warm dan in een drukke stad. 

 

 

5. Luister naar je lijf!

De hitte vraagt veel van je lichaam. Merk je dat je duizelig wordt, dat je koude rillingen krijgt of stopt met zweten? Stop direct met hardlopen en laat je lichaam afkoelen. Drink water en ga onder een lauwe, koele douche staan. Het zwembadje van de kids in de tuin mag ook!
 

6. Zomerkleding

Luchtige kleding zorgt ervoor dat de hitte makkelijker je lichaam kan verlaten. Er zijn shirtjes van bepaalde merken die juist helpen om zweet af te voeren tijdens de warmte. De materialen waarvan het shirtje is gemaakt zorgen ervoor dat je lichaam vocht snel afvoert tijdens het trainen.
 

7. Tempo en afstand

Aangezien de hitte zoveel impact heeft op je lijf, je hartslag en je temperatuur, is het goed om een zware training aan te passen. Maak je intervallen iets korter, doe er een paar minder en loop ze op een iets lager tempo. Ook je lange duurloop kun je iets inkorten en houd je tempo echt laag. Let op je hartslag. Dit kan met een hartslagmeter of een sporthorloge. Zoals deze ook is bij trainingen in minder warme omstandigheden. Daar moet je nu ook op trainen. Langzamer lopen dus.
 

8. Vroege vogel

Bij een bloedhete dag kun je het beste 's ochtends heel vroeg gaan lopen of juist 's avonds laat. Dan is de temperatuur iets gedaald en schijnt de zon nog laag.
 

9. Wandelingetje

Ga tussendoor gerust even lopen. Zo laat je je hartslag zakken en kun je even herstellen. Neem een slokje drinken en giet wat water over je hoofd. Dan kun je weer verder lopen.
 

10. Blijf alert

Ook na de training moet je goed blijven drinken, neem daar ook een lekker koud waterijsje bij. Een koel biertje mag ook, alleen drijft alcohol vocht juist af, dus een 0.0% biertje is na de training wel zo verstandig. Mocht je vlak na de training toch duizelig of rillerig worden, trek dan niet iets heel warms aan, ga niet in de zon zitten, neem een frisse douche en zorg dat je je zout en suiker aanvult. Je bent immers veel zout (in de vorm van zweet) verloren tijdens het lopen en suiker zorgt ervoor dat je lichaam het zout makkelijker vasthoudt.

Lees verder
Exo-L-Enkelbrace

Exo-L-Enkelbrace

De Exo-L Enkelbrace

De Exo-L Enkelbrace is een op maat gemaakte enkelbrace die je helpt bij het voorkomen van een enkelverzwikking.

De EXO-L Enkelbrace biedt de beste bescherming tegen een enkelverzwikking. De EXO-L is op maat gemaakt en daardoor erg comfortabel om te dragen. De brace voorkomt dat de enkel de verzwikbeweging kan maken. Deze werking is gebaseerd op de werking van het lichaam, de EXO-L Enkelbrace grijpt alleen in wanneer je dreigt te verzwikken. Je behoudt hierdoor je bewegingsvrijheid en tegelijkertijd de optimale bescherming. Bekijk hier een filmpje over de werking van de EXO-L.

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Exo-L Enkelbrace

Kom langs bij Kievit Sport. Wij informeren, adviseren en maken een 3D-scan van je enkels. Vervolgens kun je bij ons direct de EXO-L Enkelbrace bestellen.

Het specifiek voor jou gemaakte ontwerp wordt via een 3D-printer gemaakt. De EXO-L Enkelbrace wordt dus volledig op maat gemaakt. Vervolgens worden de EXO-L(’s) ge-assembleerd en onderworpen aan een goede kwaliteitscontrole. De EXO-L Enkelbrace steunt af op de enkel en werkt i.c.m. met de schoen. Je schoen moet daarvoor aangepast worden. De aanpassing kan op alle lage schoenen. Uiteraard ben je ook welkom bij ons om je te laten adviseren in schoenen: een geschikte, stevige schoen. Ons assortiment is uitgebreid en voor ieder voettype is er een schoen beschikbaar. 
 

Aanpassing schoen

Om een EXO-L Enkelbrace te gebruiken moet de schoen aangepast worden. Bij Kievit Sport kun je ook je schoen laten aanpassen. Wij hebben een schoenmaker die deze aanpassing op jouw (sport)schoen kan doen.


Meer info of afspraak maken

Maak een scan-afspraak en ontdek de EXO-L zelf! Of wil je eerst meer informatie? Laat je gegevens achter op het formulier onderaan de pagina en een van onze werknemers neemt zo snel mogelijk contact met je op!


Sporten

De EXO-L is bruikbaar voor tijdens (bijna) alle sporten. Wij zien vooral veel indoorsporters in de winkel: handbal, volleybal, korfbal, maar ook voor hardlopen, voetbal, gym op school, basketballen... noem het maar op. De EXO-L verstevigt de enkel en geeft alle bewegingsvrijheid waardoor je de enkelbrace met alle sporten gebruiken kunt. Twijfel jij of de EXO-L geschikt is voor jouw sport? Neem gerust contact met ons op via info@kievitsport.nl of bel 088 - 454 77 67.


Voordelen t.o.v. gewone brace

Bekijk hier een filmpje voor de voordelen van een EXO-L ten opzichte van een gewone enkelbrace.
 

Kosten

Eén enkelbrace: € 150,-
Twee enkelbraces: € 250,-
Opzetstuk schoen: € 15,- per schoen

De brace gaat langere tijd mee, dus mocht je nieuwe schoenen kopen, hoef je alleen nieuwe opzetstukken op de schoen te laten zetten.

 
Lees verder