Sportpodotherapie

Veel sporters krijgen vroeg of laat te maken met blessures aan de voeten of benen. 

Een blessure kan vele oorzaken hebben. Niet alle hardloopongemakken kunnen worden opgelost met de juiste schoen, daarom werken we nauw samen met sportpodotherapeuten. Sportpodotherapeuten kunnen helpen om je weer blessurevrij te laten sporten.  

Sportpodotherapie

Koop je bij ons je nieuwe schoenen? Dan is de gehele analyse gratis!

Wat is een sportpodotherapeut?

Een sportpodotherapeut is een podotherapeut met een specialisatie op het gebied van sport. Een sportpodotherapeut is bijgeschoold om naast reguliere klachtenbeelden ook sportblessures te herkennen, te voorkomen en te behandelen.

Het gaat hierbij met name om blessures in de voet, enkel, knie, heup en de lage rug. De sportpodotherapeut onderzoekt welke bewegingen het lichaam maakt tijdens het sporten, op welke schoenen en in welke omstandigheden. Een combinatie van deze factoren kan het ontstaan van blessures verklaren. Op basis hiervan kan de sportpodotherapeut een behandeling starten, bijvoorbeeld met behulp van sport-inlays, (medical) taping, sportschoenadvies of een samenwerking met de (sport)fysiotherapeut. 

Sportpodotherapie

Sportinlegzolen

Een podotherapeut kan zeer nauwkeurig sportinlegzolen aanmeten. Deze worden vervaardigd middels een iPad 3D scan en zijn speciaal bedoeld voor tijdens het sporten. 

Sportinlegzolen hebben naast de kenmerken van een ‘normale’ steunzool, extra specifieke kenmerken voor sporters. Zo is het bij sportinlegzolen belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de zool, de mate van gebruik en de materialen waarvan de zool wordt gemaakt. Daarnaast speelt de sport zelf mee in het formaat en de materialen die worden gebruikt. Zo zullen zolen voor het hardlopen anders zijn dan zolen om mee te voetballen of handballen.

Heb je sportpodotherapie nodig? Maak dan hier je afspraak!

Veelvoorkomende sportblessures

Hieronder vindt u een aantal sportblessures die regelmatig voorkomen. 

Pijn aan de voorkant van de knie (patellofemoraal pijnsyndroom)
Pijn aan de voorkant van uw knie, rondom uw knieschijf. De pijn wordt vaak veroorzaakt door het niet goed bewegen van de knieschijf in de groeve.
Lees meer 

Scheenbeenvliesontsteking (shin splints)
Een stekende pijn in uw scheenbenen kan ontstaan door een verkeerde voetstand. Deze voetstand zorgt voor een onjuiste belasting van uw scheenbeen.
Lees meer 

Pijn aan de buitenkant van de knie (runner’s knee)
Een aandoening aan de buitenkant van uw knie. Deze klacht wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde belasting op de knieën.
Lees meer 

Overbelaste achillespees (achillestendinopathie)
Een stijve en pijnlijke achillespees ontstaat vaak geleidelijk en leidt tot veel irritatie bij het sporten. De demping van de schoenen en de stand van de voeten spelen een belangrijke rol bij deze aandoening.
Lees meer 

‘Gewone’ podotherapeut?

Met sportblessures kan je ook een afspraak maken bij een podotherapeut zonder een specialisatie.

Alle podotherapeuten worden gedurende het jaar getraind en zien naast reguliere klachtenbeelden ook sporters in de praktijk. Ervaart je lichamelijke klachten tijdens of na het sporten, dan doe je er goed aan om je te laten onderzoeken. De sportpodotherapeuten van Voetencentrum Wender zijn speciaal getraind om te werken met zeer geavanceerde bewegingsanalyse-systemen. Op basis van deze analyse kan veel gedetailleerde informatie worden verkregen over de manier waarop je spieren, pezen en gewrichten ten opzichte van elkaar bewegen.

Gewone podotherapie

Loopanalyse? Maak een afspraak.